ΕΙΣΗΓΗΣΗ Ν.Ε. ΠΡΟΣ ΤΙΣ Π.Κ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

 

Ν.Ε. ΑΝ. ΑΤΤIΚΗΣ

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ Ν.Ε. ΠΡΟΣ ΤΙΣ Π.Κ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με τη συμπλήρωση 100 + ημερών διακυβέρνησης καθώς και την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει χωρίς παρεκκλίσεις προς την κατεύθυνση και την πολιτική κληρονομιά των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, κλιμακώνοντας μάλιστα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές και απειλώντας με πλήρη κατεδάφιση τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα στο όνομα της οικονομικής κρίσης .

Η κυβέρνηση πραγματοποιεί το πρόγραμμά της σε ένα κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που οι συναινέσεις και οι προσδοκίες ευημερίας έχουν αντικατασταθεί από την «ανοχή του φόβου» των χειρότερων ημερών και της ατομικής διάσωσης.

Η δημοσιονομική και οικονομική τρομοκρατία από την κυρίαρχη πολιτική της Ε.Ε,, ο φόβος της οικονομικής κατάρρευσης, η επιτήρηση και η πειθάρχηση δια μέσου των νεοφιλελεύθερων μηχανισμών της Ε.Ε. ,δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η οικονομική κρίση να γίνει μια ακόμα ευκαιρία για αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εργασίας.

            Το ΠΑΣΟΚ σημερινός εκπρόσωπος αυτής της πολιτικής και αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρώνει το γκρέμισμα των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους των προηγούμενων δεκαετιών, είναι στην ίδια κατεύθυνση ως προς τους στόχους και το περιεχόμενό της  για τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις αφενός και για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες αφετέρου καθώς και για το πολιτικό σύστημα και την Αυτοδιοίκηση.

             Ολοκληρώνει τον «αστικό εκσυγχρονισμό» της κυβέρνησης Σημίτη με αλλαγές στο κράτος, στο εκλογικό σύστημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Με την πρωτοφανή κλιμάκωση της καταστολής και τις πολιτικές «ασφάλειας» !!!

Υλοποιεί ένα σχέδιο αυταρχικής αναδόμησης του πολιτικού συστήματος ώστε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις αναπόφευκτες κοινωνικές αντιδράσεις στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις επαπειλούμενες  λαϊκές εξεγέρσεις του μέλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή μεταμφιέζει τις πολιτικές προθέσεις απέναντι στη φτώχεια και την ανασφάλεια των πολιτών, στοχοποιώντας τους μετανάστες και τη νεανική διαφορετικότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες για τον ΣΥΝ &τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος μια πολιτική ρήξης με την κυβερνητική πολιτική και το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, και όχι πολιτική ήσσονος αντίστασης, ανοχής ή -πολύ περισσότερο- συναίνεσης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΝ Αν. Αττικής ανέλαβε  τα κομματικά της καθήκοντα μετά την συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλυβίων, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Η στρατηγική επιλογή του ΣΥΝ για την ενότητα της Αριστεράς, οι προσδοκίες που αυτή έδινε στους ανένταχτους αριστερούς πολίτες και η εξωστρεφής εικόνα του κόμματος μας είχε θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές που ακολούθησαν λίγους μήνες μετά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά που έχει πάρει ποτέ η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά στην περιοχή μας.

Συγκέντρωσε 19.170 ψήφους και ποσοστό 6.25%.

Το αμέσως επόμενο διάστημα  και ιδιαίτερα μετά το 5ο συνέδριο του κόμματος μας και την αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τόσο ο αριθμός των πολιτικών κινήσεων όσο και ο αριθμός των μελών αυτών σημείωσαν σημαντική και ίσως απροσδόκητη άνοδος.

Στις πολιτικές κινήσεις της Ανατολικής Αττικής προστέθηκαν ακόμα δύο, αυτές της Κερατέας και του Ωρωπού.  Τα μέλη των δέκα επτά πλέον πολιτικών κινήσεων ανήλθαν στα 370. 

Στο εσωτερικό δημοψήφισμα για την ανάδειξη του υποψηφίου ευρωβουλευτή του κόμματος τηρήθηκαν με άψογο τρόπο και από την Νομαρχιακή Επιτροπή αλλά και τις πολιτικές κινήσεις της περιοχής μας οι καταστατικές διαδικασίες και οι αποφάσεις της ΚΠΕ, που καθόριζαν τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Παρόλο το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις θέσεις του Ευρωψηφοδελτίου, αλλά και το αρνητικό κλίμα για το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ που δημιουργήθηκε από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών του κόμματος σχετικά με την αλλοίωση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού οι σύντροφοι και οι πολιτικές κινήσεις σε όλη την προεκλογική περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Στήθηκαν εκλογικά περίπτερα σε αρκετές πόλεις  στην Αν. Αττική μοιράστηκαν φυλλάδια σε πολλά σημεία και έγιναν αρκετές περιοδείες και ομιλίες κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια περίοδο και ως σήμερα  πολιτικές κινήσεις και μέλη του κόμματος πρωτοστάτησαν και συνέβαλαν στην δημιουργία σημαντικών κινημάτων, Ασωπός , Διόδια που απέκτησαν πανελλαδική δράση.

Έγιναν σημαντικές προσπάθειες για κινηματικές δράσης αν και  δεν είχαν την αντίστοιχη μαζικότητα  όπως, κτήμα Καμπά, λόφος Φούρεζι (παραλιακό μέτωπο Ν.Μάκρη, Ανάβυσσο ,Λαγονήσι, Λουμπάρδα), αυτοκινητόδρομοι Υμηττού, Χ.Υ.Τ.Α κ.λ.π.

Συντρόφισσες   και σύντροφοι,

Το διάστημα που ακολούθησε έως και σήμερα λίγο πολύ είναι γνωστό σε όλους. Δοκιμάζεται η πολιτική συνοχή του κόμματος μας, πολιτικές διαφωνίες  στελεχών προσωποποιούνται.

Αποτέλεσμα ήταν το άσχημο κλίμα του περασμένου καλοκαιριού, με αφορμή τη διαχείριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών που σε μεγάλο βαθμό ανατράπηκε από τις εθνικές εκλογές του 2009.

Στα κυρίαρχα ΜΜΕ εμφανίζουμε μια εικόνα διαλυτική όπου κάθε υψηλό στέλεχος – βουλευτής  του κόμματος αντιπαρατίθεται με αλλά στελέχη η με κεντρικές αποφάσεις του κόμματος.

            Όταν στελέχη δηλώνουν ευθαρσώς ότι οι 2 τάσεις του κόμματος πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση  γιατί είναι συνιδρυτές! και συνιδιοκτήτες! του Συνασπισμού, τότε τα μέλη τι ρόλο παίζουν  ;

Ο χώρος όχι μόνο δεν διευρύνεται αλλά περιορίζεται και στενεύει συνεχώς.

Η καθημερινή πλέον εσωστρέφεια στέλνει συνεχώς μέλη και αγωνιστές της αριστεράς στο σπίτι τους ακυρώνοντας τους αγώνες που δίνουν.

Καταπατούνται στην πράξη κομματικές και συνεδριακές αποφάσεις.

Με την τακτική αυτή το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να καταντήσουμε τον Συνασπισμό ένα απολίθωμα στο μουσείο της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας.

Συντρόφισσες   και σύντροφοι,

Όσοι παραβρεθήκαμε στην τελευταία συνδιάσκεψη της Ν.Ε διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν διαθεσιμότητες από μέλη του κόμματος προκειμένου να λειτουργήσουν ως μέλη της.  Από την αρχή έδειξε ότι ο ρόλος της Ν.Ε θα ήταν δύσκολος (9μέλη). Ορισμένα μέλη  που την πλαισίωναν στην πορεία της θητείας τους για λόγους προσωπικούς ή υγείας δεν συμμετείχαν για αρκετό χρονικό διάστημα στις συνεδριάσεις της, με αποτέλεσμα τη δυσχερή λειτουργία της. 

Και γι’ αυτό το λόγο η Ν. Ε. αποφάσισε να συνεδριάζει διευρυμένα δηλ. και με τους Γραμματείς των Π.Κ ώστε να υπάρχει άμεση και αμφίδρομη πληροφόρηση μεταξύ της Ν.Ε και των Π.Κ.

Παρ’ όλα αυτά η Ν.Ε κατάφερε να φέρει σε πέρας δύο εθνικές εκλογές  τις ευρωεκλογές, ένα συνέδριο και ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα.

          Μετά από συζητήσεις με πολλές Π.Κ έχουμε προβληματιστεί και συζητήσει εκτεταμένα το θέμα της διαίρεσης της Ν.Ε σε δυο επιτροπές δηλ. σε Β. Ανατολική και Ν. Ανατολική. 

        Το θέμα αυτό έχει τεθεί  κυρίως εξαιτίας της μεγάλης γεωγραφικής απόστασης που καλύπτει αυτή η επιτροπή καθώς και τη ραγδαία ανάπτυξη στην Αν. Αττική.

       Θεωρούμε πως με την διαίρεση της Ν.Ε στα δυο τα νέα όργανα θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και ταυτόχρονα περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης των Π.Κ.

         Θέτουμε αυτήν την πρόταση προς ψήφιση στο σώμα της συνδιάσκεψης με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια τη διαθεσιμότητα μελών για να συμπληρώσουν αυτές τις δυο νέες Ν.Ε.

         Εάν όμως, παραμείνει η Ν.Ε ως έχει τότε είναι ανάγκη το όργανο αυτό να είναι τουλάχιστον 15μελές και με γεωγραφικά κριτήρια για να είναι αποτελεσματικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Συντρόφισσες και  σύντροφοι,

Οι εξελίξεις  στο χώρο της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ραγδαίες και τώρα, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Οι άνεργοι, οι νέοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι επισφαλείς εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν; Πότε εμείς θα λύσουμε τα εσωτερικά μας ζητήματα.

Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στη διγλωσσία και στην ομηρία των μελών του κόμματος μας από τις προσωπικές απόψεις του κάθε στελέχους της, που φρενάρει τη λειτουργία του.

 

Α)  Έκτακτο  συνέδριο.

Ο ΣΥΝ δεν έχει πολιτική αξιολόγησης ανάδειξης και αξιοποίησης στελεχών λόγω ισοβιότητας της Κ.Π.Ε. της  Π.Γ και των βουλευτών.

       Έτσι βλέπουμε και στις γραμμές μας σήμερα να δημιουργούνται παραγοντισμοί τύπου αστικών κομμάτων δηλαδή σύντροφοι να επιλέγουν  στρατηγική με κριτήριο το προσωπικό όφελος. Η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά θέτει πρόβλημα αξιοπιστίας μας στην  κοινωνία. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί η έλλειψη αλληλεγγύης και συντροφικότητας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα μας.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι προβλήματα που δημιουργήθηκαν τώρα στο ΣΥΝ άλλα είναι τα χρόνια προβλήματα τα οποία κρύβουμε επιμελώς «κάτω από το χαλί.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

1.      Οι τάσεις στο ΣΥΝ να λειτουργούν ως κύτταρα παραγωγής πολιτικής και ιδεολογικά ρεύματα και όχι ως μηχανισμοί καταμερισμών εξουσίας.

2.      Την ευθύνη της εκπροσώπησης του κόμματος  στα ΜΜΕ πρέπει να την έχει το γραφείο τύπου, αν κάποιοι σύντροφοι-σσες θέλουν να τοποθετηθούν στα ΜΜΕ διαφορετικά από τις θέσεις του κόμματος, θα πρέπει να δηλώνουν ότι είναι προσωπική τους άποψη.  Ειδικά όμως    σε σημαντικά και καίρια θέματα (π.χ οικονομία, εργασιακά κλπ) όλα τα στελέχη θα πρέπει να εκφράζουν τις θέσεις του κόμματος

3.      Θα πρέπει να εφαρμοστεί η εναλλαγή των θητειών των Βουλευτών σε δύο θητείες με αναδρομική ισχύ, με μοναδική εξαίρεση η υποψηφιότητα τους να είναι  σε εκλογική περιφέρεια που με την παρουσία τους ίσως εκλεγεί Βουλευτής. Οι Ευρωβουλευτές με εναλλαγή στη μέση της θητείας.

4.      Στην  Π.Γ και στην Ε.Γ να μειωθεί ο αριθμός των μελών τους για την καλύτερη λειτουργία του οργάνου και όχι πάνω από δύο θητείες.

5.  Επανακαθορισμός του ρόλου, των υποχρεώσεων και του τρόπου διορισμού των επαγγελματικών στελεχών και αποσπασμένων

6.  Για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών, τον     πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν οι Π.Κ και Ν.Ε της εκλογικής τους

περιφέρειας.

7. Όλα αυτά και ότι άλλες προτάσεις προκύψουν να προταθούν προς      επικύρωση στο  Συνέδριο του ΣΥΝ

   Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις μας εμπεριέχονται στο     καταστατικό του κόμματος, το οποίο από ορισμένους, συντρόφους /σσες ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Β). Να συμβάλλουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων των                συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουμε ηθική υποχρέωση και δέσμευση (επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ όπου δεν υπάρχουν, κάρτες μελών, γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ κ.α)

 

Γ). Ενόψει των αυτοδοικητικών εκλογών καταθέτουμε ξεχωριστό κείμενο  το οποίο προτείνουμε να συζητηθεί και ψηφιστεί από την συνδιάσκεψη.

 

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στόχος, η δημιουργία διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου που θα ενεργοποιήσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες

Η πολιτική κατεύθυνση στους δήμους ασφαλώς και συνδέεται με τα πρόσωπα που καλούνται να υπηρετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.), αλλά δεν εξαντλείται σε αυτά:

Ακριβέστερα η αλλαγή στους δήμους:

Δεν θα επέλθει ερήμην της εφαρμοζόμενης πολιτικής στο κεντρικό επίπεδο, καθώς οι αποφάσεις για την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική (παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.ά), καθορίζονται ακόμη από την κεντρική εξουσία, χωρίς ίχνος  περιφερειακής αποκέντρωσης.

Δεν θα επέλθει όσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο επαίτης και δέσμιος των οικονομικών πόρων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δεν θα επέλθει με συμφωνίες κορυφής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ  ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και ΑΛΛΟΥΣ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ» πολίτες αναζητώντας το λαμπερό πρόσωπο που θα ανατρέψει τον «κακό δεξιό» δήμαρχο.

Ο ΣΥΝ & ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να ανοίξει όλα τα ζητήματα σε τοπικό επίπεδο, προτείνοντας όχι μόνο λύσεις των προβλημάτων, αλλά (κυρίως) τη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ επίλυσής τους, μέσω της ενεργούς συστράτευσης και συμμετοχής όλων. Με έμφαση στα κινήματα της πόλης αλλά και στην περιφερειακή αποκέντρωση, την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, την απόλυτη αντίθεση στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Οφείλει να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία και ενίσχυση της αυτοοργάνωσης των πολιτών και να εμφυσήσει την αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις τους. (Τα κινήματα της πόλης έχουν να καταθέσουν σημαντικές επιτυχίες). Να εκθέσει με σαφήνεια τις θέσεις και τις προϋποθέσεις για την  κοινωνική αλλαγή στην πόλη.

Να εξηγήσει ότι τα ζητήματα δεν είναι μόνο τεχνοκρατικά, ή μόνο διαχειριστικά, αλλά πρωτίστως πολιτικά.

Οι δυνάμεις του  ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο ο ΣΥΝ), πρέπει να απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους (ντόπιους και αλλοδαπούς) για να συζητήσουμε όλοι μαζί τους τρόπους για να αλλάξει ουσιαστικά η πολιτική της διοίκησης στην πόλη και όχι μόνον τα πρόσωπα.

Να πρωτοστατήσουμε άμεσα στη δημιουργία δημοτικών κινήσεων.

Αξιοποιώντας την εμπειρία και τη δράση μας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, να προχωρήσουμε στη συγκρότηση περιφερειακής κίνησης.

Να διερευνήσουμε με όρους αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας τα περιθώρια που υπάρχουν για συνεργασία με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, καθώς και με πολίτες από άλλους πολιτικούς χώρους, σε μικρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης και του νομού.

Εάν και όπου προκύψει, να εξετασθούν και οι εκλογικές συνεργασίες που θα ανοίξουν το δρόμο την επόμενη μέρα για να γίνει όντως πράξη η πολυπόθητη αλλαγή στην Τ.Α. με στρατηγικό στόχο την αντίθεση μας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

1 σχόλιο

  1. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ για το Α με ικανοποιητε πολυ που τολματε να γραψετε της αδυναμιες μας και να προτεινετε λυσεις που μαλιστα μας υπενθυμιζετε οτι για τα περισοτερα μιλατε για την εφαρμογη του καταστατικου που ειναι σε ισχυ .1) η μικρη συμμετοχη μου στην επιτροπη Μ.Μ.Ε. του ΣΥΝ ,που εγινε προσπαθεια να ξαναλειτουργησει στο προηγουμενο συνεδριο , ηταν για μενα Τραυματικη Εμπειρια και μαζι με αλλα εχω την αισθηση οτι εχουμε Μαγαζακια (να το πω λαικα) 2)Επειδη στην πολιτικη υπαρχει και το συναισθημα παρακαλω Θερμα μην διογκωνουμε και κανουμε σηριαλ το θεμα σ. Αλεκος Αλαβανος .Μην ξεχναμε οτι το Ιδανικο ειναι η Συντροφικη συνυπαρξη Αλεκου -Αλεξη και οτι καλυτερο για ολους μας . (χωρις να εχω καποια αμεση ενημερωση εχω την αισθηση οτι τον Αλεκο τον στενοχωρισαν καποιοι νεοι Συντροφοι του κομματικου μηχανισμου οπως και μενα το Μυρμηγκι ) 3)Αν στις οργανωσεις σας εχετε μελοι η φιλους του ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ που εργαζονται στην ΕΡΤ να τους προτρεπεται να ερχονται σε εποικινωνια μαζι μου . Με Τιμη Γυπαρης Νικος Μ.Μ.Σ. (Μονιμο Μελους Συνασπισμου .Ετσι ειμαι γνωστος στην ΕΡΤ που εργαζομαι )


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

  • Φεβρουαρίου 2010
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
  • «η αυγή»

  • εκλογές 2009